Older news:
Täna on aasta neljas neljapäev, mil esimesest Dimediumi sümpoosionist möödub veerand sajandit. Jah, just täna oleksime oma vanas harjumuspärases maailmas kogunenud kallistava ja rõõmsa sülemina tähistama Dimediumi 25. juubelisümpoosionit!
Esimest korda sümpoosioni ajaloos nihutame piire ja lükkame toimumise edasi, aasta 24. neljapäevale, sooja ja päikselisse juunikuu päeva. Suvine juubelisümpoosion võimaldab meil koguneda mõnes looduskaunis Eestimaa paigas, nautides inspireerivat hommikukonjakit, fantastilist seltskonda ja meeleolukat programmi värskes õhus.
Juba vanarahvas teadis, et lojuse põhupuudus on nälja ema. Tänapäeva tootmise juures saame seda vanasõna täiendada faktiga, et mikroorganismid, kes juba looduslikult haljasmassis elutsevad, on võimelised kuni 35% silo kuivainest oma elutegevuseks ise ära tarbima. Seetõttu ei jää kogutud haljasmassis olevad toitained põhisööta ja oodatud toodang ja tulu jäävad ettevõttel saamata. Juba tehtud silo tootmiskuludele lisanduvad omakorda kulutused ostusöötadele, asendamaks põhisööda energia ja proteiini puudujääke.
Selleks et teada saada, kuidas on lood veiste heaoluga, on teadlased ise valmis end lehma lamamisasemele pikali viskama ja kontrollima, kuidas seal tunne on.
Looma heaolu ei ole vaid sööt, vesi ja ase. Mida mugavam on lehmal, seda vähem on tal stressi, seda tervem ja produktiivsem ta on, mis kokkuvõttes tõstab ettevõtte kasumlikkust.