Tootekategooriad

Halamid

Laia toimega desinfektsioonivahend

Saadaolevad pakendisuurused

Pakend Tootekood
2 kg 5637

Tootetutvustus

Halamid® on tõhus vahend võitlemaks väga paljude intensiivpõllumajanduses esineda võivate bakterite ja viirustega. Kergesti vees lahustuvat Halamid®i kasutatakse laialdaselt nii veterinaarhügieenis, vesiviljeluses, toidutööstuses, joogiveesüsteemides kui mujal.

Halamid® universaalne laiatoimeline desinfektsioonivahend on asendamatu looma­kasvatushoonete bioohutuse parandamiseks ning bioohutusplaanidesse võtmiseks. Halamid® desinfitseerib kõik vajalikud pinnad looma- ja olmeruumides, sobib sissepääsude jalavannidesse/desomattidesse ning käte, seadmete ja sõidukite desoks. Desinfitseeriv lahus havitab tõhusalt igat tüüpi mikroorganismid (grampositiivsed ja gramnegatiivsed bakterid, membraaniga ümbritsetud ja mitteümbritsetud viirused, seened ja pärmseened) ning tagab usaldusväärse tulemuse igas olukorras. 

Piimafarmis saab Halamid®i kasutada nii nisade kui lüpsiseadmete desinfitseerimisel.

Kalakasvatuses puhastab Halamid® tõhusalt basseinid, tiigid, võrgud ja seadmed ning hävitab kiirelt patogeensed mikroorganismid - bakterid, viirused ja parasiidid. 

Omadused

Halamidil on tõeliselt lai toimespekter:

  • Bakterid - 129 liiki
  • Viirused - 54 liiki
  • Seened - 34 liiki
  • Parmseened - 4 liiki
  • Vetikad - 3 liiki
  • Kalade parasiidid - 7 liiki

Halamidi toime põhineb oksüdeerimisel: mikroorganismide kestad ja rakumaterjal hävi­tatakse pöördumatult. Oksüdatsiooni teel desinfitseerimine tagab mikroorganismide tõhusa hävitamise ning välistab võimaluse resistentsuse tekkeks. 

Halamidi toksikoloogilisi ja okotoksikoloogilisi omadusi on põhjalikult uuritud. Uurin­gute tulemused näitavad, et Halamid on ohutu farmi töötajatele, loomadele ja keskkon­nale ning sobib suurepäraselt jätkusuutlikuks desinfektsiooniks. Halamid ei ärrita silmi ega nahka - lahust võib ohutult nii pritsida, udustada kui (termo)pihustada. 

  • Lihtsalt kasutatav ja universaalne
  • Kergesti biolagunev - üle 60% Halamidist laguneb 28. päevaks
  • Ei söövita pindu ning on stabiilne: otsese päikesevalguse eest kaitstuna püsib 1-10%-line lahus toimivana nädalaid

Koostis ja lisaained

Koostis

Aktiivne koostisosa: tosüülklooramiidnaatrium.

Kasutamine ja säilivus

Kasutamine

Kasutamine loomakasvatuses

Kasutusala

Kontsentratsioon

Märkus

Pindade ja ruumide desinfektsioon (pritsides)

0,5% - 1%

0,3 l/m3

Pindade ja ruumide desinfektsioon (udustades)

2% - 3%

40-50 ml/m3

Sõidukite desinfektsioon

1%

 

Veesüsteemi desinfektsioon

0,5%

Loputada puhta veega

Jalavann

2%

Uuendada vastavalt vajadusele

Lehmanisade desinfektsioon

0,3%

 

Lüpsiseadmete desinfektsioon

0,3% - 0,5%

Loputada puhta veega
Munade desinfitseerimine 0,3%  

 

Kasutamine kalakasvatuses

Kasutusala

Kontsentratsioon

Märkus

Basseini ja tiigi desinfektsioon

1% - 2%

 

Seadmete desinfektsioon

1%

 

Võrgu desinfektsioon

1%

 

Sumplaeva desinfektsioon

1% - 2%

 

Jalavann

2%

Uuendada vastavalt vajadusele

Vee desinfektsioon (värske vee pealevooluga basseinid)

10-20 mg 1 tunni vältel

Võib korrata kuni 4 korda järjestikustel päevadel või ülepäeviti

Vee desinfektsioon (seisva veega basseinid)

3 ppm 1 kord nädalas

 

Üldised desinfektsioonireeglid: Parima tulemuse saavutamiseks peab desinfektsioonile eelnema puhastusfaas. Hoolika puhastamiseta kaitsevad mustus ja orgaanilised ained mikroorganisme desinfektsioonivahendi hävitava mõju eest, mis ei lase tootel sihipäraselt toimida. Alustage kuivpuhastamisega, eemaldades suuremad orgaanilise aine jäägid, seejärel puhastage vee või puhastusvahendiga. Lõpuks desinfitseerige Halamid®iga. Halamid®i kasutatakse alati vesilahusena: lahustage Halamid® puhtas vees ettenähtud kontsentratsioonil.

Pindade ja ruumide desinfitseerimine: Tootmistsüklite vahel, kui hooned on tühjad, puhastage ja desinfitseerige ruumid, pritsides, udustades või pihustades need hoolikalt Halamid®i lahusega. Pritsimiseks kasutage 0,3 l/m2 Halamid®i lahust kontsentratsiooniga 0,5-1%. Korrutage põrandapind 2,5-ga, arvestamaks välja ruumi kogu pindala (sh seinad ja lagi).

Udustamine ja pritsimine: Kui farmi on paigaldatud pihustussüsteem, pole ruumide desinfitseerimine Halamid®i lahusega mitte ainult tõhus, vaid ka lihtne ja majanduslikult soodne. Pihustage 2-3% Halamid®i lahust 40-50 ml/m3. Suuremale kontsentratsioonile vaatamata on süsteem siiski majanduslikult soodne, kuna tõhusaks desinfitseerimiseks kulub kokkuvõttes Halamid®i vähem.

Sõidukite desinfitseerimine: Sõidukid mängivad sageli suurt rolli haiguse kandumisel ühest farmist teise. Veenduge, et kõik sõidukid oleksid enne farmi alale sisenemist hoolikalt desinfitseeritud (sh rattad) 1% Halamid® lahusega. Halamid® lahused ei söövita pindu ning on aktiivsed isegi madalal temperatuuril.

Jalavann: Jalavann tuleks asetada iga hoone sissepääsu juurde ja veenduda, et kõik seda kasutavad. Jalavannis tuleb kasutada 2% Halamid®i lahust, mida vahetada vastavalt vajadusele (umbes iga kahe nädala tagant, sõltuvalt lahuse saastatusest).

Veesüsteemi desinfitseerimine: Loomade heaolu seisukohalt ei saa mööda vaadata puhta joogivee olemasolust. Ajal, mil hoone on tühi, laske 0,5% Halamid®i lahusel 30 minutit veesüsteemis mõjuda ja seejärel loputage puhta veega. Halamid®i võib kasutada ka joogivee desinfitseerimiseks. Täpsema teabe saamiseks lugeda vastavat infolehte.

Lehmanisade desinfitseerimine: Lehma nisasid desinfitseeritakse iga lüpsi järel või mittelakteerivate lehmade puhul kord päevas 0,3% Halamid®i lahusega. Desinfitseerige puhta Halamid®i vesilahusega või Halamid®i baasil valmistatud seguga. Tõhusama toime saavutamiseks ja saastatuse riski vähendamiseks desinfitseerige ka lüpsiseadmed Halamid®iga. Samuti tuleb lüpsmisel desinfitseerida käed 1% Halamid®i lahusega.

Lüpsiseadmete desinfitseerimine: Orgaanilise aine rohkuse tõttu on lüpsiseadmed bakteritele soodsaks pinnaseks, mistõttu on sage ja hoolikas desinfitseerimine väga vajalik. Seadmete puhastamise järel kasutage 0,3 - 0,5% Halamid®i lahust, lastes tootel toimida vähemalt 5 minutit. Seejärel loputage puhta veega. Uuringud on tõestanud Halamid®i eeliseid teiste aktiivsete kloori sisaldavate desinfitseerijate kõrval (tõhusam mikroorganismide hävitaja orgaanilise aine olemasolul). Lisaks moodustab Halamid® tunduvalt vähem mürgiseid klooriühendeid (reageerides piimajääkidega), võrreldes hüpokloriidi ja 3-isotsüanuraadiga.

Munade desinfitseerimine: Desinfitseerige haudemunad Halamid®iga. Protsessi järjekord peab olema järgmine: esmalt puhastage munad, seejärel loputage, desinfitseerige ja kuivatage. Selleks, et vältida lahuse munakoorde imendumist, peab iga etapp toimuma eelnevast kõrgemal temperatuuril. Peske haudemunad 30°C pesuvahendilahuses. Loputage puhta veega, mille temperatuur on 30°C ning kastke 3 minutiks Halamid®i lahusesse, mille temperatuur on 40°C. Seejärel kuivatage munad. Pidage meeles, et söömiseks kasutatavate munade desinfitseerimine ei ole üldiselt lubatud.

Hoiatused

Kasutada biotsiide ohutult.