Dimediumi seminarid "Söötmine ja sööda efektiivsus"

16-18. aprillil pidas Dimedium kolm söödaseminari ”Söötmine ja sööda efektiivsus” Rakveres, Tartus ja Raplas.

Kuulama olid kutsutud nii liha- kui piimakarjakasvatajad, kui ka söödatootjad-taimekasvatajad.

Lektoriks oli meie loomakasvatajatele juba pikki aastaid tuttav Philippe Arzul Prantsusmaalt (Vitalac), kes tutvustas uut tehnoloogiat teravilja konserveerimisel ja põhimõtteid sööda efektiivsuse suurendamisel.
 

Söödaefektiivsus on lehma võime muuta sööt piimaks

Piimatootjad arvasid seminaridel, et sööda efektiivsuse mõõtmisega on piimatootmist võimalik veelgi rohkem kasumlikumaks muuta. Samuti rääkis Arzul, kuidas on karja keskmine laktatsioonipäevade arv seotud keskmise piimatoodangu ja sigivusega. Kuulajate tähelepanu köitis uudistehnoloogia, kuidas tõsta lihtsate vahenditega teravilja proteiinisisaldus kuni 17,5 %.

Kuidas on võimalik sööta lüpsilehmadele 10 kg teravilja kartmata vatsaatsidoosi teket? – seegi teadmine on uudne. Kuidas saavutada lihaveiste kasvatamisel ööpäevane kaaluiive 2 kg ilma veiste seedeprobleemideta, säilitades seejuures lihakvaliteedi tippstandardid? Lihaloomakasvatajad vaatavad oma lihaloomi ja nende ratsiooni pärast seminari sootuks uue pilguga.

Söödaseminaridel omandatud uusi teadmisi ja tehnoloogiaid hakatakse juurutama loomakasvatuses ja söödatootmises juba algaval söödatootmishooajal üle Eesti. Eesti muutub sellest kindlasti kriipsuvõrra rohelisemaks - nii keskkonna- kui ka loomasõbralikumaks.
 

Täname kõiki seminaril osalenuid

Dimedium 
Terve looma nimel
 

Foto: Dimedium