Tulevane tippkari alustab hea ternespiimaga

 

Hästi organiseeritud ternespiima jootmine on iga eduka piimafarmi alus loomade tugeva immuunsuse kujunemisel ja nakkushaiguste ennetamisel. Antikehade kogus ternespiimas on määrava tähtsusega tulevase piimalehma tervisele, massi-iibele, poegimisvanusele ja piimatoodangule.

  • Lihtne ja mugav igale farmitöötajale
  • Väldib inimlikke eksimusi
  • Aitab kontrollida vasikate kvaliteetset jootmist
  • Tõstab farmi tõhusust, säilitades tippkvaliteedi
  • Tulevase tippkarja täiuslik algus 

Lehma ternes sisaldab rasva, proteiini, süsivesikuid (laktoos), vitamiine, mineraale, hormoone, ema valgeid vereliblesid (leukotsüüdid), tsütokiine ja kasvufaktoreid. Kõrge proteiinisisaldus tuleneb väga kõrgest immunoglobuliinide (peamiselt IgG) kontsentratsioonist, mis on väga oluline vastsündinud vasikale, kelle soolestikust imenduvad immunoglobuliinid vahetult pärast sündi ja tagavad passiivse immuunsuse.

Ternesepanga loomine ternest külmutades on oluline ja vajalik, et tagada kõrge kvaliteediga ternes igale sündinud vasikale. ColoQuick süsteemis külmutatakse ternes individuaalsetes lapikutes kottides, vähendamaks külmutamisele ja sulatamisele kuluvat aega. Kiirel külmutamisel ja sulatamisel väheneb risk bakterite kasvuks. 

ColoQuick süsteem tagab kiire, lihtsa, ühtlase ja täpse sulamisprotsessi rangel temperatuurirežiimil ning säilitab terneses antikehad. Immuunglobuliinide kontsentratsioon väheneb temperatuuril üle 60°C, mistõttu peab ternese sulatamine olema rangelt kontrollitud, et tagada selle kvaliteet. 

Toitained ja immunoglobuliinid säilivad terneses vaatamata külmutamisele ning värsket ja külmutatud ternest saanud vasikate seerumi IgG kontsentratsioonides ei ole leitud erinevusi.

Piisavas koguses kõrge IgG kontsentratsiooniga ternest peale sündi tagab tervemad vasikad ja suure tootlikkuse!

 

COLOQUICK süsteem

  1. Kvaliteetset ternespiima hoitakse sügavkülmas ja võetakse välja siis, kui vasikas sünnib.
  2. Külmutatud ternespiim soojendatakse vähem kui 20 minuti jooksul.
  3. Ternespiima joodetakse vasikale kõige sobivamal temperatuuril.
  4. Lehma lüpstakse siis, kui see sobib lauda töökorraldusega.
  5. Ternespiima antikehade sisaldust mõõdetakse refraktomeetriga ja hinnatakse selle kvaliteeti.
  6. Ternespiimakotid täidetakse kvaliteetse ternespiimaga ja külmutatakse.

 

Foto: Dimedium